Ako sa zmení 1 až 2x rentabilita prepravy vášho chleba?

Created by Monika Sojka | |   Optimalizácia procesov

Každý rok sa pri preprave zničí 35 až 40 ton potravín. Je to akoby 1 500 až 2 000 kamiónov s chlebom alebo cukrárenskými výrobkami - prepravuje výrobky, ktoré sú úplne nepoužiteľné. Prečo sa to deje?

Jedným z hlavných dôvodov je nevhodný obal, ktorý na jednej strane neposkytuje dostatočnú ochranu samotným výrobkom. Na druhej strane sa veľmi rýchlo opotrebúvajú, čo znamená, že ich cyklus používania (rotácie) je obmedzený na maximálne niekoľko použití (veľmi často ide o tzv. jednorazové výrobky).

 

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Ste majiteľ, manažér alebo iný odborník zodpovedný za skladovanie a prepravu pečiva alebo cukroviniek? Zaujíma vás, ako môžete efektívne chrániť prepravované pečivo a zároveň znížiť náklady na skladovanie a prepravu? Nápovedu nájdete v tomto článku.

Ako sa prepravujú pekárenské a cukrárenské výrobky?

Ak patríte k prevažnej väčšine obchodníkov s pekárenskými a cukrárenskými výrobkami, určite používate kartónové škatule na väčšinu alebo všetky svoje výrobky. Niet sa čomu čudovať. Veď takéto papierové obaly sú ľahké a "na prvý pohľad" relatívne lacné. - relatívne lacné. Je tu však jedno, aj keď dosť podstatné "ALE", ktoré znamená, že takéto konanie z dlhodobého hľadiska znamená, že vaša spoločnosť môže prísť aj o desaťtisíce Sk. O čo ide? V prvom rade o ich životnosť.

Každý balík musí prejsť dlhú cestu, kým sa dostane ku konečnému príjemcovi (spotrebiteľovi alebo na predajné miesto). Od výroby, cez sklady (chladiarne), dodávkové vozidlá až po pulty obchodov. Ako už asi tušíte, na každom z týchto miest je vystavený poškodeniu, ktoré v prípade papierových výrobkov nie je obzvlášť ťažké. V mnohých situáciách stačí len 1 takýto cyklus, aby sa kartóny stali vhodnými len na likvidáciu alebo v pozitívnejšom variante na recykláciu.

Ako je možné tieto straty znížiť - bez toho, aby sme stratili čokoľvek z hľadiska kvality a bezpečnosti prepravy?

Odpoveď na túto otázku spočíva v jednej, ale veľmi dôležitej zmene spôsobu balenia vašich výrobkov. A síce, namiesto toho, aby ste ich umiestňovali tak ako doteraz - t. j. priamo do často jednorazových kartónových krabíc - jednoducho sa rozhodnite pre odolnejšie a univerzálnejšie plastové obaly, ktoré bude vaša spoločnosť používať dlhé roky.

Prečo sa zbaviť kartónových krabíc v prospech plastových obalov?

Zatiaľ čo:

  • Kartónové nádoby na chlieb sú ľahké, ale aj veľmi krehké, takže sa rýchlo deformujú, poškodzujú a sú nepoužiteľné.
  • Kartónové obaly na chlieb sú tiež lacné, ale zvyčajne na jedno použitie. Ich krátka životnosť (maximálne 2 - 3 mesiace) znamená, že prakticky každú chvíľu musíte objednávať nové, čo z dlhodobého hľadiska vytvára obrovské náklady.

Takýto krok vám poskytne dve kľúčové výhody:

  • Po prvé, opakované použitie. Na rozdiel od kartónu, ktorý použijete len raz, vám každá plastová nádoba umožní absolvovať až 2 000 prepravných cyklov.
  • Po druhé - trvanlivosť. Plastové kontajnery sú robustné, mimoriadne odolné voči rozbitiu a deformácii, navyše sú úplne chránené proti vlhkosti. Ak sa zašpinia - jednoducho ich umyte, aby boli opäť vhodné na pravidelné používanie.

Oplatí sa vôbec táto zmena? Poďme si to vypočítať.

Predpokladajme, že kým každá nádoba z kartónu stojí vašu spoločnosť približne 0,5 PLN - za jednu plastovú nádobu zaplatíte približne 19 PLN. Na prvý "pohľad" sa rozdiel zdá byť dosť podstatný, ale ak vezmete do úvahy dobu ich používania - rýchlo si uvedomíte, že "lacnejšie" neznamená "lepšie". Predpokladajme, že každý mesiac vaša pekáreň alebo cukráreň vyrobí pečivo, ktoré ide do 1 000 balení.

V prípade kartónových krabíc (ktoré, pripomeňme, sú zvyčajne na jedno použitie) to znamená, že každý mesiac musíte vynaložiť aj 500 PLN na nákup ďalších krabíc (pripomeňme, že priemerná cena 1 krabice je približne 50 centov). Pre zjednodušenie príkladu ignorujme problémy so skladovaním alebo problémy vyplývajúce zo zabezpečenia nepretržitého prísunu takýchto kartónov. To znamená, že za jeden rok vám vzniknú náklady vo výške 6 000 PLN, ktoré v priebehu 6 rokov narastú na značnú sumu - až 36 000 PLN. V prípade plastových obalov je počiatočná investícia, áno - o niečo vyššia. Musíte totiž vynaložiť približne 19 000 PLN (1 obal predstavuje investíciu vo výške 19 PLN). Na druhej strane však treba mať na pamäti, že ide o jednorazový výdavok, ktorý vynaložíte len raz za celé obdobie až 6 rokov.

Výdavky na plastové obaly (19 000 PLN) predstavujú menej ako 1/2 sumy, ktorú musíte vynaložiť na kartónové obaly (36 000 PLN). Ako si môžete ľahko vypočítať - nákup plastových obalov na chlieb je takmer 2-krát výhodnejší ako investícia do takýchto výrobkov z kartónu.

Chcete ušetriť na obaloch, znížiť množstvo odpadu a zároveň nestratiť nič na kvalite svojho pečiva?

Ak je odpoveď kladná, potom vás určite zaujme náš model určený na podporu pekární a cukrární - perforované nádoby zo série basicline. Okrem robustnej konštrukcie, ktorá umožňuje niekoľko tisíc cyklov (od 5 do až 7 rokov bezproblémového používania!), ponúkajú nádoby bekuplast aj stabilný a ergonomický dizajn. Vďaka nim je skladovanie aj mnohých nádob bezpečné, pričom ich premiestňovanie je pohodlné a jednoduché. Každý z nich má špeciálne držadlá a je navyše vybavený perforovanými stenami.

Navštívte našu webovú stránku, kde nájdete viac informácií. Ak potrebujete ďalšiu podporu - navštívte našu kontaktnú stránku a obráťte sa na našich skúsených odborníkov. Radi sa oboznámime s vašimi potrebami, aby sme vám na ich základe mohli ponúknuť najvhodnejšie a najefektívnejšie kontajnery.

 

Autorský vstup: Mária Štefániková, PhD:

Monika Sojka - marketingová špecialistka