Čo vyrábajú výrobcovia plastov v Poľsku?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Plastikársky priemysel je popri potravinárskom, kovospracujúcom a automobilovom priemysle vedúcim hospodárskym odvetvím v Poľsku. Má významný vplyv na rozvoj jednotlivých priemyselných odvetví. Tvoria ho výrobcovia a distribútori, ktorí vyrábajú a spracúvajú hotové výrobky. V nasledujúcom článku opíšeme, čo presne sa vyrába z plastov a v čom spočíva sila tohto odvetvia priemyslu.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Čo sú to plasty?

Plasty sú všeobecným pojmom pre rôzne syntetické a polosyntetické materiály s veľmi širokým spektrom použitia. V každodennom živote zohrávajú nezastupiteľnú úlohu. Používame ich v práci, doma, v škole, v nemocniciach, v obchodoch atď. Tvoria všetky druhy obalov, odevov, zdravotníckych pomôcok, smartfónov a mnoho ďalších. Sú to organické materiály a suroviny používané na ich výrobu sú prírodné produkty, ako napríklad celulóza, zemný plyn, soľ, uhlie a ropa. Sú to teda výrobky, po ktorých dopyt bude naďalej rásť, pretože umožňujú zosúladiť potreby dnešného moderného života so základnými environmentálnymi zásadami.

Plasty - univerzálne materiály s mnohými vlastnosťami pre priemysel

Ide o univerzálne materiály, ktorých možnosti použitia sú v podstate neobmedzené. Vďaka ich nízkej hustote sú výsledné výrobky mimoriadne ľahké. Väčšina plastov, ktoré sú známe a denne používané, má aj tepelné a elektroizolačné vlastnosti. Niektoré z polymérov, z ktorých sa plasty skladajú, sa môžu používať ako elektrické vodiče, pretože sú odolné voči faktorom, ktoré spôsobujú koróziu mnohých materiálov. Niektoré z vyrábaných plastov sú priehľadné, čo umožňuje ich použitie pri výrobe optických zariadení.

Plasty - materiál, ktorý je vhodný na rôzne účely

Plasty sa vyrábajú v mnohých rôznych formách, ktorým možno dať požadovaný tvar, ako aj ich kombinovať s inými materiálmi. Každý plast musí spĺňať určité požiadavky, aby bol schválený na použitie. Ak nespĺňajú uložené kritériá, možno ich upraviť použitím rôznych druhov prísad vo forme plnív, pigmentov alebo iných spevňujúcich látok.

Plastikársky priemysel v Poľsku

Moderné plasty ovládli moderný životný štýl, a preto sa neustále vyvíjajú nové nápady a riešenia, ktoré by pred niekoľkými rokmi nikomu nenapadli. Vďaka inovatívnym materiálom a najmodernejším technológiám možno zlepšiť kvalitu, ako aj bezpečnosť, pretože pomáhajú zlepšiť efektívnosť využívania zdrojov. Práve to je hnacou silou rozvoja plastikárskeho priemyslu na národnej i medzinárodnej úrovni. Plastikársky priemysel je relatívne mladé odvetvie, ktorého počiatky siahajú do 50. rokov minulého storočia, a odvtedy dopyt po tomto type výrobkov neustále rastie. V súčasnosti najväčší objem celosvetovo vyrábaných plastov prúdi z Ázie, ktorá sa považuje za svetového lídra v tejto oblasti. Európa je na treťom mieste na medzinárodnej úrovni s viac ako 17 % vyrobených plastov.

Priemysel - niektoré fakty a použitie plastov

Priemysel je veľmi dôležitým odvetvím poľského hospodárstva. V tomto odvetví je zamestnaných takmer 170 000 pracovníkov a obrat výroby sa blíži k 90 miliardám zlotých ročne. Toto odvetvie by neexistovalo bez výrobcov, distribútorov a spracovateľov, ktorí sa zaoberajú výrobou prísad, zmesí, polotovarov a hotových výrobkov z plastov. Úlohu v tejto oblasti zohrávajú aj výrobcovia spracovateľských zariadení a príslušenstva a recyklátori. Spracovanie je nesporným lídrom v tejto oblasti a predstavuje viac ako 80 % obratu odvetvia. Hlavnou činnosťou spracovania plastov je výroba všetkých druhov obalov, ako sú fľaše, nádoby, škatule, plastové obaly, elektrické káble, guma, rúry a profily, výrobky pre stavebníctvo alebo automobilový priemysel. Sú nepostrádateľnou súčasťou pri výrobeautomobilov, elektronických zariadení, kuchynského náčinia a mnohých ďalších. Predstavujú odolný a lacný materiál. Je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti nahradia kov, drevo a dokonca aj sklo.

Výrobcovia plastov v Poľsku

Poľsko sa už roky uchádza o titul lídra na trhu s plastmi. Z výročných správ Plastics Europe Poland vyplýva, že medzi viac ako 300 najväčšími spoločnosťami na spracovanie plastov v Poľsku je viac ako 60 % spoločností s poľským kapitálom. Investori zo zahraničia, ktorí tu chcú založiť svoje spoločnosti, teda nemajú ľahkú úlohu. Jednou z popredných spoločností v tejto oblasti je skupina bekuplast, ktorá v európskom meradle vyrába opakovane použiteľné obaly, ako sú priemyselné kontajnery, stohovateľné plastové prepravky EURO-NORM a mnohé ďalšie určené pre potravinársky priemysel, ktoré uľahčujú prepravu alebo skladovanie potravinárskych výrobkov.

Obalové odvetvie ako jeden z hlavných nástrojov využívania plastov

Najdôležitejšími odvetviami v poľskom plastovom priemysle sú nepochybne obalový sektor s takmer 33 % dopytu a stavebníctvo s 26 %. Na treťom mieste je automobilový priemysel s výsledkom 10 %, keďže plasty a polymérne kompozity sa veľmi často používajú pri výrobe spodných častí automobilov, ako sú nárazníky, dvere, palubné dosky, airbagy alebo bezpečnostné pásy. Používajú sa aj pri výrobe hnacích hriadeľov. Ako vidieť, trh s plastmi má dôležité miesto nielen v hospodárstve, ale aj v každodennom živote. Možno teda predpokladať, že Poľsko môže obstáť v porovnaní so západnou Európou. Dynamika rastu tohto odvetvia je taká vysoká, že v najbližších rokoch môžeme očakávať najvyšší výsledok v celej Európe.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka