Predchádzanie pracovným úrazom v skladoch

Špecifická povaha ich pracoviska a fyzická povaha ich povinností znamená, že skladníci patria do skupiny so zvýšeným rizikom pracovných úrazov. Rutina a strata sústredenia, ktoré sú spojené s opakujúcimi sa a náročnými úlohami, ďalej zvyšujú riziko ohrozenia ich života a zdravia. Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité primerane zabezpečiť pracovný priestor a minimalizovať nebezpečenstvo pomocou dostupných postupov a nástrojov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Podľa ČSÚ sa v roku 2022 stalo takmer 67 000 pracovných úrazov. Z nich 180 zomrelo a 365 bolo ťažko zranených. Popri priemysle, stavebníctve a poľnohospodárstve bol najnáchylnejší na úrazy sektor skladovania. Za úrazy je najviac zodpovedná nedostatočná organizácia a kultúra práce.

Úskalia v skladoch

V skladových priestoroch existuje mnoho nástrah, od rozdrvenia výrobkami padajúcimi z regálov (alebo dokonca samotnými regálmi), cez dopravné nehody spôsobené kontaktom s vozidlami pohybujúcimi sa na výrobnej ploche, pády z vysokých plošín, ako aj popáleniny, ochrnutie (v dôsledku výpadku prúdu) a poškodenie sluchu v dôsledku nadmernej hladiny hluku.

Nehody majú mnoho príčin, zvyčajne prozaických: od prílišného pracovného tempa a s ním spojenej únavy pracovníkov, nesprávnej obsluhy skladových zariadení (napr. vysokozdvižných vozíkov), absencie potrebných bezpečnostných prvkov (ochranných a zábranových prvkov a výstražných značiek), zlého technického stavu zariadení, zlej organizácie práce až po preťaženie regálov nad prípustnú mieru.

Zvýšenému riziku sú vystavení pracovníci, ktorí sú nedbalí a neopatrní, ktorí nerešpektujú bezpečnostné pravidlá - najmä tí, ktorí nepoužívajú osobné ochranné prostriedky, ako sú prilby, rukavice a ochranné okuliare -, ako aj tí, ktorí nie sú dostatočne vyškolení a ktorí zanedbávajú svoju povinnosť udržiavať svoje okolie v poriadku a čistote (a pošmyknutie sa na podlahe pokrytej vodou, olejom alebo tukom, ktorá je prašná a špinavá, je skôr pravidlom ako výnimkou). Vyhnúť sa takýmto nebezpečenstvám je možné len dodržiavaním príslušných predpisov o prevencii úrazov a prijatím vhodných bezpečnostných opatrení.

Bezpečnosť a školenie pracovníkov

Kľúčovým opatrením na zníženie rizika úrazov je zabezpečiť, aby pracovníci absolvovali školenie, ktoré ich pripraví na hlavné nebezpečenstvá prítomné na pracovisku - ktoré by sa malo dodržiavať rovnako starostlivo ako školenie o používaní zariadení a strojov - a potom ho prísne presadzovať (vrátane sankcií za nedodržiavanie predpisov o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci). Do tohto procesu musia byť zapojené všetky úrovne podniku: od vedenia cez zástupcov zamestnancov až po lekárov pracovnej zdravotnej služby. Štatistiky úrazov uvedené v úvode však ukazujú, že teória a prax sa často rozchádzajú. Neustály zhon a hľadanie úspor vedie ku katastrofám a ohrozeniu zdravia a života ľudí. Nevyškolený pracovník sa len málokedy môže spoľahnúť na podporu nadriadených, ktorí sú pohltení byrokraciou a sledujú ciele, pričom dobrá komunikácia a podpora sú nevyhnutné, ak sa má na pracovisku cítiť bezpečne.

Dobrý dizajn skladu je nevyhnutný

Niektoré riziká možno eliminovať už vo fáze návrhu skladu výberom osvedčených firiem, ktoré poskytujú komplexné služby vrátane poradenstva, návrhu, dodávky a inštalácie, ako aj následného servisu skladového zariadenia. Dobre pripravený a profesionálne realizovaný projekt pomôže eliminovať mnohé riziká spojené napríklad s nevhodnými riešeniami regálov a vozíkov, príliš úzkymi prepravnými trasami alebo nedostatkom štítkov a informácií o nosnosti. Takto prispôsobený sklad bezpečnostným požiadavkám musia pravidelne kontrolovať špecializovaní inšpektori.

V skladoch vytvárajú paletové dopravné a skladovacie systémy najväčšie nebezpečenstvo pri manipulácii s ťažkými a objemnými nákladmi. Zvýšenie bezpečnosti je možné vďaka vysokému stupňu automatizácie týchto procesov vrátane používania paletových zakladačov, vysokozdvižných vozíkov so snímačmi prekážok a osôb (ktoré môžu v prípade potreby vozidlo samostatne zabrzdiť) a paletových dopravníkov. Prioritou by malo byť vymedzenie plne automatizovaných zón s obmedzeným prístupom ľudí, s mechanickou a elektronickou ochranou vo forme mreží a senzorových bariér, ktoré pri narušení systémov znefunkčnia. Jednoduché a zároveň lacné riešenia možno nájsť vo forme chráničov nôh regálov, výrobkov určených na ochranu pred účinkami nárazov napríklad vysokozdvižných vozíkov. Takéto prvky chránia nielen nohu regálu, ale aj uložený tovar v regáli.

Človek: slabý článok skladu

Aby sa predišlo alebo výrazne znížilo riziko takýchto úrazov, stačí dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Pre poriadok si ich uvedieme.

  • Po prvé: správne označenie skladu, počnúc dodržaním správnej šírky uličiek (podľa § 47 vyhlášky MPSVR SR o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci by vzdialenosť medzi prechádzajúcim vozidlom a stenou alebo regálom nemala byť menšia ako 75 cm v prípade jednosmerných uličiek alebo 100 cm v prípade obojsmerných uličiek). Ďalšou vecou je vhodné označenie políc a regálov; v sklade sa okrem iného oplatí používať pásky na označenie haly, podlahové značky, podlahové štítky, šablóny zdravotných a bezpečnostných značiek a fotoluminiscenčné značky s vlastnosťami zabezpečujúcimi dobrú viditeľnosť aj v tme.
  • Po druhé: zabezpečenie regálov a zariadení. Vyššie sme spomenuli používanie profilov, nárazníkov a ochranných prvkov pripevnených na hrany políc a regálov, ktoré nielenže znižujú riziko zranenia pracovníkov, ale majú aj protišokový účinok.
  • Po tretie: údržba skladu a pravidelné audity na kontrolu podmienok v predajni a stavu strojov a zariadení. Je to nevyhnutný spôsob, ako sa uistiť, že bezpečnostné systémy - aj tie najmodernejšie - sú funkčné a budú fungovať v prípade núdze.
  • Po štvrté: zaistite bezpečnosť pracovníkov tým, že ich upozorníte na riziká číhajúce medzi regálmi v sklade, pripomenete im pravidlá a predpisy, zorganizujete školenia o bezpečnosti a kurzy prvej pomoci. Takisto je vhodné pripomenúť a poučiť pracovníkov o tom, ako nosiť ochranné odevy, ako sú prilby, rukavice a reflexné vesty.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka