Spoločnosť bekuplast pomáha spoločnosti Auto Partner rásť

Created by Monika Sojka | |   Optimalizácia procesov

Spoločnosť bekuplast podporuje činnosť spoločnosti Auto Partner SA dodávkami plastových prepravných a skladovacích kontajnerov do jej skladu v Bieruni v Sliezsku. Spoločnosť Auto Partner je jedným z najväčších dovozcov a distribútorov náhradných dielov pre automobilový priemysel na poľskom trhu.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Spoločnosť Auto Partner bola založená v roku 1993 a špecializuje sa na dovoz a distribúciu náhradných dielov pre osobné a dodávkové vozidlá, motocykle, skútre a štvorkolky. Spolupracuje s viac ako 350 dodávateľmi náhradných dielov v oblasti tzv. aftermarketu, ako aj s dodávateľmi OEM z celého sveta, vrátane takých známych značiek ako Bosch, Castrol a Continental.

Úspech na náročnom trhu

Od svojho založenia v roku 1993 a otvorenia prvého skladu s rozlohou 200 m2 v Katoviciach prešla spoločnosť dlhú cestu. V roku 2006 spoločnosť presťahovala svoje sídlo a logistické a distribučné centrum do sliezskeho mesta Bierun a v nasledujúcich rokoch rozšírila svoje skladové priestory na viac ako 40 000 m2. Vo svojich skladoch - v Bieruni, Pruszkówe, Mysłowiciach, Poznani a Prahe - spoločnosť Auto Partner trvalo skladuje viac ako 15,5 milióna náhradných dielov.

Zabezpečenie primeranej skladovej infraštruktúry a efektívnej distribučnej siete je pre spoločnosť, ktorá zaznamenáva dynamický rast predaja a neustále rozširuje svoj sortiment, kľúčové. Spoločnosť obsluhuje takmer 90 000 zákazníkov, ktorí každý deň zadajú v priemere 32 000 objednávok; v Poľsku má k dispozícii viac ako 100 000 m2 celkovej skladovej plochy, na ktorej skladuje 20 miliónov dielov; disponuje 30 000 paletovými miestami; a zabezpečuje dopravu na viac ako 700 miestnych trasách, na ktoré denne vychádza 1 100 firemných dodávok a nákladných vozidiel (ktoré mesačne najazdia spolu približne 5,5 milióna kilometrov).

Automatizovaný sklad v Bieruni

V roku 2022 bola dokončená ďalšia investícia spoločnosti Auto Partner do automatizácie skladu v Bieruni. Tento nákladný počin bol pre spoločnosť s takýmto rozsahom činnosti nevyhnutný; automatizácia skladových priestorov optimalizuje logistické náklady, zlepšuje fungovanie procesov a zabezpečuje zvýšenie celkovej efektívnosti celej spoločnosti.

Dodávateľom úlohy bola spoločnosť MPL Techma, ktorá pôsobí v oblasti priemyselnej automatizácie už 20 rokov a je dodávateľom riadiacich systémov, mechanických konštrukcií a komplexných riešení pre stroje a výrobné linky.

Pre túto konkrétnu zákazku dodávateľ vytvoril sklad s 10 800 alokačnými miestami, kde sa o plynulý chod intralogistiky skladu stará sieť dopravníkov a výťahov s vysokým stupňom automatizácie. Systém pozostáva z dvoch čiastkových skladov s 20 skladovacími úrovňami, výťahov s kapacitou 1 200 cyklov za hodinu, príjmových staníc umožňujúcich efektívny príjem tovaru do skladu a vychystávacích staníc pripravujúcich tovar objednaný zákazníkom. Na účely projektu spoločnosť MPL Techma dodatočne implementovala systém SCADA, ktorý vďaka spolupráci so skladovým informačným systémom (WMS) zákazníka umožňuje úplné monitorovanie skladových operácií a analýzu historických údajov. Cieľom investície, ktorý sa v plnej miere podarilo dosiahnuť, bola úspora skladového priestoru zvýšením hustoty balenia tovaru, zníženie práce potrebnej na vychystávanie tovaru, a to všetko pri súčasnom zvýšení efektívnosti a presnosti vychystávania. Okrem toho sa odstránilo riziko poškodenia výrobkov a zabezpečila sa väčšia kontrola nad výrobkami (vďaka jednoduchej inventúre, trezorom a metóde FIFO - First In, First Out - pri ktorej sa zásoby, ktoré boli obstarané ako prvé, aj vydajú alebo predajú ako prvé).

Silne informatizovaná skladová infraštruktúra umožňuje spoločnosti dostať sa k zákazníkom rýchlo, v takzvanom režime just-in-time, takže dodávky sa môžu realizovať aj niekoľkokrát denne. Udržanie poriadku v takomto zložitom prostredí je možné vďaka integrovaným IT nástrojom, ktoré riadia celý dodávateľský reťazec a logistickú infraštruktúru.

bekuplast pridáva tehlu

Spoločnosť bekuplast, uznávaný výrobca plastových prepravných a skladovacích kontajnerov, spolupracuje so spoločnosťou Auto Partner od roku 2021 a zákazník ju poveril dodaním kontajnerov prispôsobených na podporu automatizovaného skladového priestoru. Tieto kontajnery sú veľmi dôležitým prvkom skladovej infraštruktúry; vďaka ich správnemu výberu pre druh skladovaného tovaru a spôsob skladovania zabezpečujú zefektívnenie procesov bez toho, aby bolo potrebné rozširovať počet zamestnancov alebo skladovaciu plochu. Okrem toho uľahčujú udržiavanie poriadku v sklade, zjednodušujú prepravu a skladovanie rôznych predmetov a vďaka svojej pevnosti a odolnosti chránia náklad pred poškodením. Na žiadosť zákazníka dodala spoločnosť bekuplast do skladu v Bieruni dva typy kontajnerov: contecline a silverline.

Kontajnery contecline a silverline pre spoločnosť Auto Partner

Špecializované kontajnery contecline sú určené pre automatizované sklady malých dielov vybavené kyvadlovými prepravnými systémami. V skladoch AKL (automatizované sklady malých dielov) sa paletová preprava typická pre manipuláciu s objemnými výrobkami nahrádza plastovými kontajnermi. Séria contecline spĺňa všetky požiadavky moderných skladových dopravníkov a skladovej techniky. Boxy sú vyrobené z polypropylénu a vyznačujú sa vysokou odolnosťou a po použití sú recyklovateľné. Ďalšou dôležitou výhodou je, že kontajnery sa ľahko udržiavajú v čistote (možno ich umývať v automatických práčkach) a možno ich stohovať.

Kontajnery zradu contecline sú vybavené obvodovo uzavretou miniloadovou základňou; vďaka tomu sú kontajnery napriek nízkej prázdnej hmotnosti vysoko odolné a môžu prepravovať výrobky s hmotnosťou až 50 kg bez akéhokoľvek poškodenia konštrukcie. Špeciálna konštrukcia základne zabezpečuje aj ideálne prevádzkové vlastnosti a nízku hladinu hluku počas prepravy na dopravníkoch. Hladká preprava na automatických linkách je možná aj vďaka stabilnej dvojstennej rohovej konštrukcii, ktorá je ideálna na prekonávanie zákrut.

Plastové přepravky Silverline majú zosilnené dno a sú určené pre sklady a distribučné centrá AKL; sú určené pre regálové manipulačné zariadenia: dopravné pásy a teleskopickú a uchopovaciu techniku. Sú vyrobené z polypropylénu, vyznačujú sa stabilnou konštrukciou a výnimočnou pevnosťou; sú odolné voči deformácii a rozbitiu; vďaka upraveným hranám, špeciálnej voštinovej konštrukcii a zaobleným rohom vytvárajú v prepravných úsekoch nízku hladinu hluku; odolávajú teplotám od -20 °C do + 60 °C a v neposlednom rade sú 100 % recyklovateľné. Sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a dizajnových riešeniach na mieru a vyznačujú sa podobnou všestrannosťou ako kontajnery contecline.

kontajnery bekuplast: dôležitý prvok v logistickej skladačke

Logistické reťazce sú veľmi zložitým procesom. Na ich bezproblémové fungovanie je potrebná efektívna koordinácia na mnohých úrovniach: objednávanie, skladovanie a distribúcia. Ak sa na niektorej z týchto úrovní začne niečo kaziť, zvyšuje sa riziko oneskorenia dodávok, nespokojnosti zákazníkov a straty objednávok. Preto musí každá časť logistickej skladačky fungovať dokonale. Spoločnosť bekuplast už roky dbá na to, aby jej odolné a všestranné skladovacie a prepravné kontajnery dokonale zapadali do tohto procesu.

 

Autor príspevku: Mária Králiková, riaditeľka spoločnosti akupkuplast, s. r. o:

Monika Sojka - marketingová špecialistka