Správne označenie skladu, t. j. aké farby, tvary a symboly sa používajú?

Created by Monika Sojka |

Pracovníci, ktorí sa presúvajú z miesta na miesto, výrobky naskladané na ťažké palety a umiestnené vysoko nad zemou pomocou mechanizovaných nakladacích zariadení - to je každodenný život v sklade. V takýchto podmienkach sa zvyšuje riziko pracovných úrazov a zranení. Aby sa minimalizovali a zaručila sa maximálna bezpečnosť v priestoroch, je potrebné okrem iného riadne označiť nebezpečné miesta, miesta, kde dochádza ku kontaktu ľudí a zariadení, a časti hál, kde je zakázaný pohyb chodcov. Označenie sa môže líšiť farbami, tvarmi a symbolmi v závislosti od účelu označenia a charakteru odovzdávanej informácie.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Označenie skladov pozostáva z oddelenia priestorov, v ktorých sú pracovníci vystavení rôznym rizikám. Značky by mali byť jasné a čitateľné, aby nezavádzali pracovníkov, a ich úlohou je organizovať priestor a organizáciu dopravy, znížiť počet nebezpečných udalostí a nehôd a zvýšiť efektívnosť vykonávaných úloh. Je potrebné pripomenúť, že informačná účinnosť značiek závisí najmä od znalosti a správnej interpretácie signálov, ktoré vyjadrujú: na tento účel je nevyhnutné zabezpečiť školenie pracovníkov o značkách používaných v sklade.

Právne predpisy

V Poľsku sú osobitné právne ustanovenia týkajúce sa označovania skladových priestorov upravené nariadením ministra práce a sociálnej politiky z 26. septembra 1997 o všeobecných predpisoch o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Vyžaduje sa v ňom, aby označenie skladu upozorňovalo zamestnancov na nebezpečenstvá súvisiace okrem iného s pádom bremien z výšky alebo v pracovnom priestore; vychýlením nosných trámov konštrukcií používaných na skladovanie tovaru; nárazmi vozidiel, nárazmi do regálov a nárazmi do zamestnancov. Ďalším dokumentom, ktorý definuje podrobné pravidlá používania systému výstražných značiek v sklade, je smernica Európskej rady 92/58/EHS. V smernici sa definuje, že účelom označenia skladu je regulovať správanie prevádzkovateľov a pomáhať im pri prijímaní vhodných opatrení v určitých situáciách. Značky majú zvyčajne podobu systému farieb, piktogramov, svetelných panelov alebo zvukových signálov. Právne predpisy ukladajú majiteľovi skladu povinnosť zaviesť ich najmä vtedy, keď existujú nebezpečenstvá, ktorým sa nedá zabrániť technickými ochrannými alebo organizačnými opatreniami.

Aké značky sa používajú v sklade?

Účinné označenie musí spĺňať niekoľko požiadaviek vrátane umiestnenia, tvaru, farby a usporiadania. Mali by byť vyrobené z materiálov odolných proti opotrebovaniu a mať dostatočnú veľkosť, aby bola zabezpečená ich viditeľnosť a čitateľnosť (z rovnakých dôvodov by mali byť umiestnené v správnej výške a na správnom mieste, pričom by sa mali zohľadniť uhly pohľadu). Smernica EÚ stanovila farby značiek, ktoré sa používajú v skladovacích priestoroch. Podľa jej usmernení:

  • červená sa používa pre zákazové značky, výstražné signály, protipožiarne zariadenia;
  • žltá alebo oranžová: výstražné značky, miesta, kde je potrebné dbať na osobitnú opatrnosť;
  • modrá: značky na presadzovanie predpisov, miesta, kde sú povinné určité činnosti, osobné ochranné prostriedky;
  • zelenou: núdzové východy, značky prvej pomoci, miesta, kde nehrozí nebezpečenstvo. a prekážky, ktoré sťažujú ich viditeľnosť).

V skladoch sa najčastejšie používajú tieto značky:

  • zákazové značky vo forme kruhových tabúľ s čiernym piktogramom na bielom pozadí. Značka by mala obsahovať červený diagonálny pruh tiahnuci sa zľava doprava a pretínajúci piktogram;
  • výstražné značky trojuholníkového tvaru s čiernym piktogramom na žltom pozadí;
  • kruhové príkazové značky s bielym piktogramom na modrom pozadí;
  • značky núdzového východu alebo prvej pomoci v tvare obdĺžnikovej alebo štvorcovej značky s bielym piktogramom na zelenom pozadí;
  • požiarne značky v tvare obdĺžnika alebo štvorca s bielym piktogramom na červenom pozadí.

V uvedenej smernici EÚ sa uvádza aj niekoľko ďalších označení, ktoré si vyžadujú objasnenie. Tak napríklad nádoby používané na skladovanie nebezpečných látok a potrubia rozvádzajúce takéto látky musia byť označené žlto-čiernymi alebo červeno-bielymi pruhmi, zatiaľ čo podlaha skladu musí byť označená špeciálnymi farbami na báze živice alebo protišmykovými lepiacimi páskami na ohraničenie pracovných priestorov. Okrem toho sa vyžaduje označenie dopravných trás vozidiel súvislými pruhmi dobre viditeľnej farby (s prihliadnutím na farbu podlahy), najlepšie bielej alebo žltej.

Svetelné alebo zvukové značky

V skladoch sa používajú aj značky, ktoré upozorňujú na potenciálne nebezpečenstvo pomocou svetelných a zvukových signálov. Je dôležité vybrať vhodný zdroj svetla - taký, ktorý dobre kontrastuje s okolím, a preto je ľahko viditeľný a identifikovateľný, ale nie oslňujúci. Značky tohto typu majú podobný vzhľad ako tabule, majú podobné tvary, farby, piktogramy atď. Značky s blikajúcimi svetlami sa používajú na nebezpečnejších miestach alebo na miestach, ktoré si vyžadujú zvýšenú pozornosť. Frekvencia blikania sa potom prispôsobuje okolnostiam, aby sa zaručila správna interpretácia odovzdávaných správ a aby sa zabránilo zámene, najmä ak sa používa viacero svetelných značiek. Svetelné zariadenia používané na označenie vážneho nebezpečenstva by mali byť pod osobitným dohľadom alebo by mali byť vybavené pomocným svietidlom. Hlavnou výhodou zvukových značiek je okamžitý prenos správy so schopnosťou osloviť viacero divákov. Je dôležité, aby ich úroveň hlasitosti prevyšovala okolitý hluk a bola počuteľná, ale zároveň nespôsobovala nepohodlie alebo bolesť. Jedným z kódov stanovených v smernici EÚ je označenie signálu vyzývajúceho na evakuáciu pomocou nepretržitého zvuku.

Označenie políc

Ďalším typom je označenie regálov informačného (a nie výstražného) charakteru, ktoré výrazne uľahčuje prácu a umožňuje rýchlejšie dosiahnutie konkrétneho tovaru. Sklady sa líšia z hľadiska organizácie, preto sa každý regálový systém navrhuje individuálne. Označenie políc sa môže realizovať pomocou písmen, číslic alebo farieb a závisí od veľkosti skladu a konkrétnej činnosti podniku. Často sa používa hierarchická štruktúra, pričom sa zohľadňujú jednotky od najväčšej (napr. ulička) po najmenšiu (napr. paletový priestor). V tomto systéme musí mať každý prvok skladu, od najväčšieho po najmenší, špecifické označenie. Podľa potreby sa môžu používať regálové etikety, regálové etikety, šablóny, stropné značky alebo čiarové kódy, najmä v moderných skladoch využívajúcich systém WMS.

Označovanie je potrebné aj na obaloch

Aby bolo možné rýchlo nájsť a identifikovať každú zásobu uloženú v sklade, je nevyhnutné, aby boli obaly riadne označené. V prípade prepravných boxov je dôležité používať etikety, ktoré sú vysoko odolné a trvanlivé a ktoré sa nepoškodia vplyvom vonkajších faktorov (napríklad oderu, nárazu alebo čistiacich prostriedkov). V ideálnom prípade by mali byť vyrobené z odolných plastov, ako je PVC alebo ABS, a dodatočne chránené špeciálnym laminátom, ktorý poskytuje ochranu pred poškodením a agresívnymi chemikáliami. Tým sa zabezpečí, že informácie na štítku zostanú čitateľné po mnoho rokov a že nebude problém prečítať údaje na ňom uvedené.

Zhrnutie

Správne označenie skladu je rozhodujúce pre jeho efektívnu a bezpečnú prevádzku. Pomáha znižovať počet chýb, optimalizovať procesy, zvyšovať efektívnosť a kontrolu nad zásobami. Je to kľúčový prvok riadenia logistiky, ktorý zaručuje efektívnu organizáciu skladu. Nedodržanie noriem upravených zákonom môže mať za následok množstvo nebezpečných situácií, pričom správne označovanie je veľmi účinným spôsobom, ako zabezpečiť efektívnu prevádzku skladu a v konečnom dôsledku aj spokojnosť zákazníkov.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka